Magas vérnyomás - hipertenzió
PREMIUM HEALTH CONCEPTS

Magas vérnyomás


Megnövekedett vérnyomás
Más betegségektől eltérően a hypertónia nem okoz fájdalmat, eleinte nem is vezet károsodásokhoz.
 
A legtöbb páciens nagyon aktívnak és erősnek érzi magát és egyáltalán nem érti, hogy kezelést igénylő betegségben szenved.
 
 
Magas vérnyomás – mi ez?
A szívizom 70-szer pumpál vért egy perc alatt – mindig lökésszerűen – a véráramba. A szívizomzat összehúzódása során a vér a vérerekbe nyomódik – a vérnyomás eléri a legfelső értéket. A szívizom elernyedése során a vér kisebb nyomással folyik az erekben tovább – a vérnyomás alacsony értékre esik.
 
A vérnyomás két értékben van megadva, például 120/80 (a mértékegység Hgmm). A vérnyomás szintje a nap folyamán ingadozik. Bizonyos határok között normális, mivel a vérnyomás a mindenkori követelményekhez alkalmazkodik (pl. fizikai megterhelés).
 
A jelenlegi ismeretek szerint bizonyos vérnyomásértéket hosszútávon nem szabad túllépni: A normál tartomány a WHO szerint fizikai nyugalomban 135 (felső érték) és 85 (alsó érték) között van. Cukorbetegségnél a 130/80-as vérnyomást nem szabadna túllépni.
 
 
A magas vérnyomás okai
Egyes esetekben a magas vérnyomás szervi megbetegedések által keletkezik , pl. vesebetegség által.
 
A leggyakoribb magas vérnyomásforma, amely keletkezik, az esszenciális hypertónia, ennek valószínűleg több oka van, de még nem mindet ismerjük.
 
Bizonyos esetekben „a magas vérnyomás a családban szerepel“, látszólag örökölhető. A túlsúlyos emberek is hajlamosak a magas vérnyomásra.
 
Gyakran a stresszhelyzeteknek, ahol nincs elegendő lazítás, a magas sóbevitelnek  és nem utolsó sorban a dohányzásnak is fontos szerepe van a kialakulásában.
 
 
Miért veszélyes a magas vérnyomás?
A magas vérnyomás túlterheli a szívet és az ereket. A szívnek fokozott erővel kell vernie és ettől természetellenesen növekedhet, ami viszont fokozott oxigénigényhez vezet.
 
Az erek leszűkülnek, merevek és rugalmatlanok lehetnek. Ennek az a következménye, hogy az agy, a vesék és a szív vérellátása rosszabbodik. Előfordulhatnak szívpanaszok, mint pl. az angina pectoris vagy a szívinfarktus. Hosszútávon a vesék tönkremehetnek és a magas vérnyomás szélütéshez vezethet.
 
A dohányzással és a magas vérzsírértékkel együtt a magas vérnyomás a legveszélyesebb kockázati tényezője a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.
 
 
Milyen tünetei vannak a magas vérnyomásnak?
Sok ember a magas vérnyomás ellenére hosszú ideig panaszmentes és nagyon jól érzi magát. Mások azonban fejfájásra, szédülésre, légszomjra és fáradtságra panaszkodnak. A fejfájás a legtöbbször reggel jelentkezik és 1-2 óra után elmúlik.
 
Ezeknek a jelenségeknek azonban más okai is lehetnek – a rendszeres vérnyomásellenőrzés segít a panaszok tisztázásában.
 
 
Magas vérnyomás kezelése
A magas vérnyomást a megfelelő intézkedések nélkül nem lehet kezelni. Sikeres lehet a magas vérnyomás kezelése, de csak akkor, ha az orvos és a páciens együttműködnek.
 
A kezelés a páciens számára teljesen személyre szabott. Elsősorban ezek olyan életmód tanácsokra vonatkoznak, mint a sportolási lehetőségek, testsúlycsökkentés és táplálkozás.
 
 
Megfelelő vérnyomásmérés

  • Mérni legalább 3-5 perce tartó, nyugodt, ülőhelyzetben kell.
  • Közvetlenül a mérés előtt: kerülni kell a nehéz fizikai megterheléseket és az izgalmat.
  • Nem szabad nagymennyiségű folyadékot fogyasztani mérés előtt és a hólyagot ki kell ereszteni.
  • Az alkoholt és a nikotint legalább 1órával előtte kerülni kell.
  • A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek utolsó beszedésének időpontját fel kell jegyezni.
  • Az első mérést mindkét karon el kell végezni. A nagyobb különbségeknél további ellenőrzéseket kell végezni.
  • A kontrollméréseknél mindig azt a kart mérni, ahol magasabb a vérnyomásérték – általában a bal kart (szívhez közeli).
  • Az egymást követő mérések között legalább egy perc szünetet kell tartani.
Keresse meg a www.boso.co.hu weboldalunkat és válasszon a megbízható BOSO vérnyomásmérőkből!

Ez a weboldal olyan információkat tartalmaz a termékekről, amelyek a közönséget célozzák széles körben. Tartalmazhatnak olyan termékadatokat, amelyek az Ön országában érvénytelenek vagy épp nem hozzáférhetőek. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy nem vállalunk felelősséget azokért az információkért, amelyek nem felelnek meg a jogi folyamatoknak, szabályozásnak abban az országban, ahonnan a termékek származnak.