Szakkifejezések
PREMIUM HEALTH CONCEPTS
> www.wellion.hu/hu/diabetesz/szakkifejezesek

Fontos szakkifejezések – rövid magyarázat


Albuminuria
- (fehérjevizelés) az albumin (fehérjemolekula) fokozott kiválasztása a vizeletben, mely a nephropathia vagy a vesebetegség jele.

Angiopátia - a verőerek károsodása (vénák, artériák, kapillárisok).

Audio-bólus - Az inzulinpumpának egy optimális funkciója, amellyel a bólusdózist biztonságosan lehet programozni, anélkül, hogy a kijelzőt le kellene olvasni. Az audio-bólus az Animas inzulinpumpánál akusztikai lépésekben programozható 0.1, 0.5, 1.0 vagy 5.0 egységbe, és a szivattyúismétlésekre, vagy a rezgésjelekben levő megfelelő szám által azt, hogy mennyi inzulint szeretnénk szállítani.

Bázis ráta - az egységekben levő szilárd inzulinkézbesítés aránya, órákban mérve. Egy inzulinszivattyú kézbesíthet akár 48 különböző alapvető arányban (a gyártótól függően), minden egész, vagy fél órával kezdve.

Bétasejtek - ß-sejteknek is nevezik. Olyan cellák a hasnyálmirigyben, amik inzulint termelnek.

BMI - Test-Tömeg-Index. A testsúly megítélésének a mértékegysége. Ez az érték 19 alatt túl alacsony, 25-nél több pedig túl magas. BMI = testsúly kg-ban osztva a testmagasság m²-ével.

Bolus - egy olyan inzulinadag, amely az étkezés előtt, vagy alatt látja el a szervezetet, az ételből való cukor felszívódását megelőzően a magas vércukorszint kiegyenlítése érdekében.

Szénhidrátok - az ételből származó energiaforrások, melyeket cukorrá lebontva a szervezet kiegyenlíti a vércukorszintet. Egy kiegyensúlyozott diéta minimum 50% szénhidrátot tartalmaz.

Hagyományos inzulinterápia - olyan terápia, melynek során a páciens kevert inzulint kap ( rövid-és gyors hatású inzulin egy adagban) naponta kétszer.

Hasnyálmirigy - Pankreas. Inzulintermelő szerv.

CSII - rövidítés, folytonos bőr alatti inzulininfúziót jelent. A rövidítés leírja az inzulininfúziót inzulinpumpa segítségével.

DCCT - Cukorbetegség Ellenőrzése és Komplikációi Per. Ez egy több mint 10 évig tartó, hosszútávú tanulmány az 1-es típusú cukorbetegségről, melyet 1993-ban az USA-ban hoztak nyilvánosságra.

Diabéteszes Láb Szindróma (DFS) - gyakori ideg- és érkárosodás cukorbetegeknél (lásd a diabéteszes polyneuropátiát).

Diabéteszes Ketoacidózis (DKA) - metabolikus szövődmény, amely a testben lévő ketonok magas koncentrációjából ered, és legtöbb esetben magas vércukorszinttel jelentkezik. A DKA ketonok mérésével a vizeletben vagy a vérben diagnosztizálható. A tünetei a szomjúság, émelygés, gyakori vizelési inger, aceton szagú lehelet vagy izzadás, stb. A ketoacidózis kezeletlenül súlyos betegségeket vagy akár halált okozhat.

Cukorbetegség mellitus - anyagcsere betegség, melyben a hasnyálmirigy nem termel, vagy nem elégséges inzulint állít elő.

Diabéteszes Polyneuropátia - az idegek károsodása, melyet a cukorbetegség okoz. A tartósan rosszul beállított vércukor okozza, ahol először a sejtfal, később pedig a kisebb erek, amelyek az idegeket látják el, károsodnak.

Gasztroparézis - a cukorbetegség egyik szövődménye, amely késleltetett emésztést eredményez. A gasztroparézisnél az inzulin hatása az emésztésre pontosan nem előrelátható, ami hipoglikémiához vezethet, ha az inzulininjekció a szénhidrátok emésztése előtt hat. Az inzulinpumpa „hosszított bólus“ funkciójának használatával az inzulint egy kiválasztatott időtartam után adjuk be, így a gasztroparézisfüggő hipoglikémiát minimumra redukálhatjuk.

Terhességi cukorbetegség -A terhes nők körülbelül 1-5%-ának van emelkedett vércukorértéke a terhesség alatt, ami azután legtöbbször elmúlik. 

Cukor - Szőlőcukor. Vércukorméréskor ellenőrizzük. A szénhidrátokból való tápanyagfelvételnél képződik és a szervezet számára legfontosabb energiaszállító szubsztrátumot állítja elő.

Glikohemoglobin - lásd HbA1c

Hemoglobin A1c (HbA1c) - olyan vércukor molekulák, amelyek hemoglobinhoz csatlakoznak és cukorkötéses hemoglobint képeznek. Minél magasabb a vércukortükör, annál több hemoglobin kötődik. Ezért a HbA1c-értékeket az átlagos vércukorszint méréséhez  A magasabb vércukorszint több hemoglobint köt össze. A HbA1c szint a legutóbbi 2-3 havi vércukorszint átlagához alkalmazkodik, és ezért egy jó jelzőként szolgál a megfelelő vércukorszint irányításához. A HbA1c-t ezért is hívják más néven, a vércukorszint memóriájának.

Hyperglikémia - emelkedett vércukorszint.

Hypoglikémia - alacsony vércukorszint. Inzulintöbblet vagy sportolás, csökkent tápanyagfelvétel következtében kialakult erősebb inzulinhatás okozhatja. Azok az autóvezetők, akiknek alacsony a vércukorszintjük, nagyobb baleseti veszélynek vannak kitéve. A tartósan alacsony vércukorszint kómához, rángatózásokhoz és halálhoz vezethet.

Alacsony vércukorszintészlelés zavara - néhány cukorbetegnek problémákat jelent időben felismerni a fenyegető hipoglikémia tüneteit. Ez azoknál az embereknél gyakoribb, akik régebb óta cukorbetegek, vagy többször észleltek már alacsony vércukorszintet.

Zavart vércukortolerancia - magas vércukorérték különleges terheléses körülmények között. Amikor egy glükóztolerancia-teszt után a vércukorértékek magasabbak, mint a nem cukorbetegeknél, de a cukorbetegek értékei alatt maradnak.

Infúziókészlet - inzulint juttat az inzulinpumpából a testbe. Ez egy csövezetet, Leuer-adaptert (javarészt) és egy kanült tartalmaz, ami acélból vagy teflonból készült.

Inzulin - egy hormon, amelyet a hasnyálmirigy termel és segít a szervezetnek a cukor lebontásában.

Inzulinanalógok - 2 típusa van: rövid hatású inzulinmódosítások, amelyeknek közvetlen hatásuk van, és 2-3 órán át tartanak. Ezeket javarészt inzulinpumpákkal használják, amelyeknek nincsen időérzékelőjük, ezért pontosan tudnak adagolni. Emellett vannak analógok különösen hosszú hatóidővel.

Erősített inzulinterápia (ICT) – naponta többszöri injekciózást, és vércukorszintmérést igényel. Az inzulin kézbesítését alapvető, és bólus adagokra bontják. Alap-Bólus-Terápiának vagy FIT Terápiának is hívják.

Ketonok - a zsíranyagcserének a melléktermékei, amelyek kevés szénhidrát felvétel, vagy magas vércukorszint alatt merülnek fel.

Pankreas - Lásd a hasnyálmirigynél

Étkezési bólusok - Lásd a bólusoknál

Mg/dl - milligramm per deciliter. Néhány országban a vércukormérés mértékegysége.

Mmol/l - millimol per liter. Néhány országban a vércukormérés mértékegysége.

Neuropátia - az idegek betegsége, vagy károsodása. A cukorbetegség közös, késői bonyodalma. Lásd a diabéteszes polyneuropátiánál.

Nefropátia - a vesék betegsége. A cukorbetegség közös, késői bonyodalma. Korlátozott vesefunkcióval kezdődik, és teljes veseelégtelenséghez vezethet.

Szájon át bevehető antidiabetikumok - vércukor csökkentő gyógyszerek, tabletta kiszerelésben.

Normál inzulin - gyors hatású inzulinok. Az injekciót követően 15-30 perccel kezd hatni, és 4-6 órán keresztül tart. Az inzulinpumpákba rövid hatású, vagy normál inzulint használnak.

Retinopátia - a retina betegsége. A cukorbetegség közös, késői bonyodalma. Gyenge, csökkent látáshoz, vagy akár vaksághoz is vezethet.

Saint-Vincent-Konferencia - Követelmények, melyeket 1989-ben a St. Vincentében (Olaszország) lévő Európai Cukorbeteg Konferencián jelentettek ki, amelyek többek között 5 éven belül a cukorbetegséggel összefüggő következmény betegségek jelentős csökkenéséhez vezetnének. 

Bőr alatti - jelentése “a bőr alatt”, ellentéte a „vénákba“ vagy az intraperitoneális „hashártyanyílásba“ módszernek. A szubkután injekció a legszélesebb körben elterjedt. 

Trigliceridek - a vérzsírok bizonyos formája, vagy a szervezetben képződnek vagy a táplálékkal visszük be őket. Emelkedett trigliceridszintet észleltek nemcsak a túlsúlyos egyéneknél, hanem a rosszul kezelt cukorbetegeknél is.

1-es típusú diabétesz - Az inzulinhiányos cukorbetegség. Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő páciensek szervezete nem termel inzulint, ezért naponta többször inzulint kell beadniuk maguknak.

2-es típusú diabétesz - relatív inzulinhiány. A kettes típusú cukorbetegek kezdetben elegendő inzulint termelnek, azonban ez nem működik megfelelően. Később már a szervezet saját inzulintermelése nem elegendő, és a betegeket orális antidiabetikumokkal vagy inzulinnal kell kezelni.

UKPDS - Egyesült Királyság Előrelátható Diabétesz Tanulmány. A legnagyobb hosszútávú vizsgálat (20éves) a 2-es típusú diabéteszesek körében, amely bizonyítja, hogy a jó vérnyomásellenőrzés jelentősen csökkenti a cukorbetegséggel összefüggő szövődményeket.

Ez a weboldal olyan információkat tartalmaz a termékekről, amelyek a közönséget célozzák széles körben. Tartalmazhatnak olyan termékadatokat, amelyek az Ön országában érvénytelenek vagy épp nem hozzáférhetőek. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy nem vállalunk felelősséget azokért az információkért, amelyek nem felelnek meg a jogi folyamatoknak, szabályozásnak abban az országban, ahonnan a termékek származnak.