Táplálkozás
PREMIUM HEALTH CONCEPTS
> www.wellion.hu/hu/diabetesz/taplalkozas

Táplálkozás


Mind az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek számára ugyan azt az étrendet ajánlják. A cukorbetegség tényleges kezelésében a megfelelő étkezés egy oszlopos tényező. A táplálkozási terápia hosszútávon javíthatja az életminőséget, és az egészségügyi állapotot.
 
Az esetek többségében, az 1-es típusú cukorbetegek karcsúak, míg a 2-es típusúak többsége túlsúlyos, ezért különösen az utóbb említetteknek kell odafigyelni az alacsony kalóriatartalmú, a csökkentett zsírtartalmú táplálkozásra, kombinálva ezeket a rendszeres testmozgással.
 
Az inzulinos cukorbetegek figyelmét a kenyéregységekre kell irányítani, ezzel beállíthatják a szénhidrátmennyiséget az inzulindózisnál. Egy rendszeres napi szénhidrátadag elosztást javaslunk és ezt a megfelelő inzulinterápiához is igazítjuk.
 
A diabéteszes emberekre ugyanúgy érvényes, mint  mindenki másra az, hogy figyelniük kell a változatos és kiegyensúlyozott étrendre. A cél az, hogy élvezettel válasszuk ki az étel mennyiségét és összetételét, a jóllét növeléséért és a vércukorbeállítás optimalizálásáért.
 
A táplálékpiramis egy segítség, megmutatja, hogy milyen mennyiségben és milyen arányban kell elfogyasztani az egyes élelmiszercsoportokat.
 
Az optimális táplálékelosztás a gyakorlatban a legújabb európai, diabéteszes táplálkozás iránti iránymutatásokon alapszik:
 

  • szénhidrátban gazdag (energiabevitel 45 – 60%-a)
  • ballasztanyagokban gazdag (40g naponta)
  • zsírszegény (30% energiabevitel - csak normál testsúlynál 35%)
  • megfelelő fehérjetartalom (energiabevitel 10 – 20%-a)


 
Nagyon sok cukorbeteg, a korábban elterjedt “cukorbeteg diéta” miatt nem eszik elegendő szénhidrátot. Ehelyett túlságosan sok zsírt és fehérjét fogyasztanak az inzulin megtakarítása érdekében, mert ezek nem emelik a vércukorszintet a szénhidráttal ellentétben.
 
Ezek a fajta ételek nemcsak túlsúlyhoz, megnövekedett vérzsírhoz és megnövekedett húgysavhoz vezetnek, hanem az érbetegségek rizikóját is növelik. Szívinfarktus vagy szélütés lehet a következménye.
 
A cukorbetegeknek ne legyen meghatározó a szénhidrátok megtakarítása, hanem annak tartalmát az ételekben és az italokban megfelelően fel kell becsülni és a vércukorhatásukat (glikémiás index) figyelembe venni.
 
 
A sikeres testsúlycsökkentésről orvosi segítséggel látogassa meg a www.premiumdiet.hu –oldalt!

Pyramide of nutrition:  (© Bundesministerium für Gesundheit)
Pyramide of nutrition
Letöltés
Ez a weboldal olyan információkat tartalmaz a termékekről, amelyek a közönséget célozzák széles körben. Tartalmazhatnak olyan termékadatokat, amelyek az Ön országában érvénytelenek vagy épp nem hozzáférhetőek. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy nem vállalunk felelősséget azokért az információkért, amelyek nem felelnek meg a jogi folyamatoknak, szabályozásnak abban az országban, ahonnan a termékek származnak.