Érbetegségek (angiopátia)
PREMIUM HEALTH CONCEPTS

Angiopátia (érmegbetegedés)


Mikroangiopátiás következménykárok
Ennél a kisebb és a legkisebb erek károsodnak. Ebben az esetben a fő ok nagyrészt a folyamatosan fennálló magas vércukorszint, ami az érzékeny érfalat  (endothel) a funkciójában és a felépítésében zavarja.
 
Megvastagodás keletkezik (sclerosis), de az érfalak is áteresztőek lesznek, így a vérből és fehérjéből a szövetekben üledék keletkezhet, ami ronthatja az érintett szerv működését.
 
 
Diabéteszes retinopátia
Itt a szemek retinája az érintett. A nyugati világban ezek a komplikációk a leggyakoribb okai a vakságnak.
 
Részletes információkat a diabéteszes retinopátiánál talál.
 
 
Diabéteszes nefropátia
A vesék fontos szervek, amelyek nem csak szűrőfunkcióként működnek az emberi testben, hanem szabályozzák a folyadékegyensúlyt minden nyomelemmel, sőt, jelentős szerepük van a vérképződésben.
 
A rossz anyagcsereműködés miatt károsodik a vese, ez a szűrőhatás rosszabbodásával nyilvánul meg.
 
Részletes információkat a diabéteszes nefropátiánál talál.
 
 
Diabéteszes neuropátia
A diabétesz körében az idegek károsodásáról van szó. Ez egyrészt az idegsejtek csekélyellátásáról szól az érellátás változása, a mikroangiopátia által, másrészt a megnövekedett vércukorszint, és itt különösen a nagy ingadozások, közvetlenül az idegsejteket károsítják.
 
Megkülönböztetjük a perifériás neuropátiát, mindenekelőtt a lábak hosszú idegkötegeikben, ritkábban a karokban is, és az autonóm neuropátiát, ami elsődlegesen belső szervekre, de a lábak izzadásszabályozására is hat.
 
Részletes információkat a neuropátiánál talál.
 
 
Makroangiopátia
Ez a kifejezés a nagy erek károsodását foglalja össze, mint a carotis, aorta, szívkoszorúerek, illetve a lábak erei.
 
Ezek a károsodások a cukorbetegek körében gyorsan és agresszívan haladó érelmeszesedésként vagy atheroszklerózisként fordulnak elő.
 
Ennél az állapotnál, a 2-es típusú diabétesz nem csak egy nagyobb vércukortükröt, hanem egy kvalitatív és kvantitatív zsíranyagcserezavart okoz, valamint a megnövekedett vérnyomást.
 
Különösen jelentős a változás az LDL – a rossz koleszterinrészecskékben. Ezek a cukorbetegeknél különösen kicsik és feszesek, és megnövekszik a képességük az érfalakba való behatolására, ahol elhelyezkednek és a gyulladásos sejtekkel és meszes részecskékkel együtt úgynevezett plakkokat képeznek. Ezen a helyen nem csak fokozott érszűkületet alkotnak, hanem spontán ki is pukkanhatnak és tartalmának kijutásával, a véralvadás aktiválásával akut érelzáródást okozhatnak.
 
A lokalizáció révén ennek az elzáródás eredménye szívinfarktus, szélütés vagy a lábak akut csekély vérellátása lehet. Ennek megelőzéséhez nem csak az optimális diabéteszbeállításra (HbA1c <7,0%) kell törekednünk, hanem az atheroszklerózis minden más rizikófaktorának minimalizálására is.
 
Ez azt jelenti, hogy a vérnyomásérték 130/80mmHg alá csökken, az LDL-koleszterin csökkenése 5,556mol/l –re, illetve ha lehetséges, a jó koleszterin felemelkedése (HDL) 2,222mmol/l-re férfiaknál, nőknél 2,778mmol/l-re.
 
Egy másik fontos faktor a dohányfogyasztás. A dohányzás és a cukorbetegség egyáltalán nem ajánlott kombináció, minden cukorbetegnek legalább a (meglévő) dohányfogyasztást kellene jelentősen korlátozni, ideálisabb esetben, feladni.
 
Az orvosi felülvizsgálaton évente egyszer egy színkódolt duplexultrahangot kell elvégezni néhány agyvénán, továbbá a láberek vérnyomásmérését és egy EKG-leletet csináltatni. Ezenfelül minden magas vérnyomásos betegnél, legalább egyszer egy szívultrahangot (echokardiográfia) és egy terheléses EKG-t (ergometria) javaslunk.

Ez a weboldal olyan információkat tartalmaz a termékekről, amelyek a közönséget célozzák széles körben. Tartalmazhatnak olyan termékadatokat, amelyek az Ön országában érvénytelenek vagy épp nem hozzáférhetőek. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy nem vállalunk felelősséget azokért az információkért, amelyek nem felelnek meg a jogi folyamatoknak, szabályozásnak abban az országban, ahonnan a termékek származnak.