Diabéteszes láb
PREMIUM HEALTH CONCEPTS

Diabéteszes láb-szindróma


Azért beszélnek diabéteszes láb- szindrómáról, mert különböző okok miatt állhat fenn.
 
A leggyakoribb ok: a diabéteszes neuropátia, az idegkárosodás, ami a cukorbetegek tipikus panaszaihoz vezethet.
 
De az angiopátia is, a nagy és kis vérerek károsodása, nagy szerepet játszik a keletkezésében.
 
A WHO a következőképp definiálta a diabéteszes láb-szindrómát: “Egy fertőzés, fekély és/vagy a mély szövetek bomlása, neurológiai rendellenességekkel és/vagy különböző fokú artériás megbetegedésekkel társítva az alsó végtagokban.“
 
Minden második cukorbeteg rizikópáciens a diabéteszes láb-szindróma kialakulásában és minden negyedik cukorbeteg kórházi felvételét a lábak panaszai okozzák.
 
A diabétesz a leggyakoribb oka annak az amputációnak, amely nem baleset következménye. A cukorbetegeket kb. 30x gyakrabban kell amputálni mint a nem cukorbetegeket és ha már egyszer volt amputálva, a betegek felénél 5 éven belül bekövetkezik a második amputáció. Ezért rendkívül fontos a korai megelőzés és hogy ne csak akkor reagáljunk, ha már mutatkoznak a károk.
 
 
Diabéteszes neuropátia
Folyamatosan fennálló magas vércukorszint miatt károsodnak az idegek, mindenekelőtt a lábakban.
 
A hangsúly a szenzoros neuropátián áll, ahol az érintés-, a fájdalom- és a hőérzet zavaros vagy teljesen hiányozhat. Ez a felelős a lábak zsibbadásáért, a tipikus diabéteszes felfekvésekért, fertőzésekért és a legtöbb amputációért.
 
A tipikus neuropátia a lábak és a lábujjak viszketésétől, égésétől, bizsergésétől az erős fájdalomig terjed, amit erős fájdalomcsillapító gyógyszerekkel kell kezelni.
 
Sok páciens rögtön angiopátiától (érkárosodástól) tart. Ez az érkárosodás nem csak tüneteket okozhat (érbetegség, diabéteszes gangréna…stb.), hanem a neuropátiás sérülés vagy a fekély gyógyulását is megnehezíti.
 
A cukorbetegeknek ezért kell elkerülni mindazt, ami érkárosodást okozhat: dohányzás, magas zsír- vagy vizeletsavértékek, túlsúly és mozgáshiány.
 
További információ:
http://premiumorvos.hu/premium_goodcare/
http://premiumorvos.hu/heltsch-haemo-laser-terapia/

Ez a weboldal olyan információkat tartalmaz a termékekről, amelyek a közönséget célozzák széles körben. Tartalmazhatnak olyan termékadatokat, amelyek az Ön országában érvénytelenek vagy épp nem hozzáférhetőek. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy nem vállalunk felelősséget azokért az információkért, amelyek nem felelnek meg a jogi folyamatoknak, szabályozásnak abban az országban, ahonnan a termékek származnak.