Hibaforrás
PREMIUM HEALTH CONCEPTS

A hiba forrásai


Az önállóan beállított vércukornál hibák keletkezhetnek és hibás értékek jöhetnek létre. A hibának több oka lehet: a mérőeszköz kezelési hibája, hibás tesztcsíkok vagy mérőeszközök, különböző zavaró tényezők.
 
A pácienseket meg kell tanítani a mérőeszköz és a tesztcsík használatára, a mérési hibák elkerülése érdekében. A kezelési mód egészen könnyen megtanulható.
 
Továbbá a kontrollmérések a megfelelő kontrollmegoldásokkal szabályos időközönként értelmesek. A kontrollmérések mindig ajánlatosak, ha egy új csomag tesztcsíkot kezdünk, ha a készülék leesett vagy másféle módon megsérült, a mérési eredmények nem felelnek meg az individuális állapotnak vagy váratlan vizsgálati eredmények fordulnak elő.  
 
 
Lehetséges hibaforrások
A hibák nagyrészt kezelési hibákon alapulnak, néha a problémát hibás műszerek, tesztcsíkok vagy más zavaró tényezők okozzák.
 
Sérült tesztcsíkok
A tesztcsíkokat nem szabad közvetlen napfénynek, magas páratartalomnak, hidegnek vagy melegnek kitenni, illetve a szavatossági idő lejárta után használni. Ezek a tényezők elkerülhetőek, ha az eredeti csomagolásban tároljuk, amelyet azonnal vissza kell zárni a tesztcsík kivétele után.
 
Sérült mérőeszköz
A vércukormérő eszközök precíziós készülékek, a gyártó utasításait szigorúan be kell tartani. A mérőeszközök csak a kellően feltöltött elemekkel működnek. A tesztcsík megfelelő behelyezését ellenőrizni kell.
 
Kezelési hibák
Egy új mérőeszköz használatát gyakorolni kell és mindig figyelni kell a vérvétel módjának megfelelő technikájára.
 

  • Ha túl erősen nyomjuk meg az ujjat, vérhígulást okozhat szöveti nedvekkel, így hibás vércukorértékekhez vezethet.


 
  • Alaposan mosson kezet, hogy elkerülje a vérminta esetleges szennyeződését ételmaradékokkal, de higiéniai okokból is.


 
  • Szárítsa meg alaposan a kezét, hogy elkerülje a vérminta vízzel való higulását.


 
  • Fertőtlenítésre nincs szükség.


 
  • A vérmennyiség amely eléri a tesztcsík reakciózónáját, elegendő kell, hogy legyen a mérés pontos végrehajtásához.


 
  • A mérés folyamata alatt a tesztcsíkot ne mozgassa.


 
  • Ha olyan eszközt használ, amelyet kódolni kell, egy új csomag tesztcsík megkezdésénél nem szabad elfelejtenie az újrakódolást.


 
  • Hő, közvetlen napfény, rendkívül magas páratartalom (párásodás) vagy rendkívül hideg, kárt tehet a mérőszközben, vagy a tesztcsíkban.


Más zavaró tényezők
 
A testben vagy különböző gyógyszerekben lévő anyagok ( pl. C-vitamin,  acetil-szalicil-sav...) befolyásolhatják a mérési eredmény pontosságát.  Ez felfelé vagy épp lefelé változtathatja az eredményt. A mérőműszer és  a tesztcsík kezelési útmutatójában informálódhat erről.
 
Továbbá a teszteredmények pontatlanok lehetnek, ha a vizsgált  személynek nagyon magas, vagy nagyon alacsony hematokrit értékei vannak  (szilárd vérösszetevők).
 
Intenzív vízveszteséggel járó betegségeknél (erős hasmenés, vagy hányás) a teszteredmények pontatlanok lehetnek.
 
A hamis eredmények megakadályozása érdekében, a fertőtlenítőszereket maradvány nélkül el kell távolítani.
 
További információkért keresse fel a cukorbetegséggel foglalkozó egészségügyi csapatát.

Ez a weboldal olyan információkat tartalmaz a termékekről, amelyek a közönséget célozzák széles körben. Tartalmazhatnak olyan termékadatokat, amelyek az Ön országában érvénytelenek vagy épp nem hozzáférhetőek. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy nem vállalunk felelősséget azokért az információkért, amelyek nem felelnek meg a jogi folyamatoknak, szabályozásnak abban az országban, ahonnan a termékek származnak.